Brandstofinductie-systemen

Na decennia van dienstverlening kan het brandstofinjectiesysteem van uw oldtimer – of het nu met carburator of met brandstofinjectie is – aandacht vereisen. Na verloop van tijd kunnen de interne onderdelen van deze systemen slijten, wat leidt tot slechte brandstoftoevoer, verminderde motorprestaties of onbetrouwbaar starten.

Bij CMT Europe zijn we gespecialiseerd in het restaureren en afstellen van klassieke carburators en brandstofinjectiesystemen. We brengen ze met precisie en zorg terug naar hun oorspronkelijke staat en functionaliteit.

We hebben veel ervaring met het reviseren en restaureren van carburators van :

  • Solex
  • Weber
  • Zenith
  • Stromberg
  • Pierburg

We onderhouden ook Bosch brandstofinjectiesystemen, waaronder :

  • MFI (mechanisch)
  • D-Jetronic
  • K-Jetronic
  • KE-Jetronic (elektronisch)

Voor brandstofinjectiesystemen die functioneel zijn, maar afgesteld of gekalibreerd moeten worden, is het mogelijk om deze op het voertuig af te stellen.

Een carburator is een mechanisch apparaat dat door een verbrandingsmotor op benzine wordt gebruikt om de lucht en brandstof die de motor binnenkomen te regelen en te mengen. De belangrijkste methode om brandstof aan de inlaatlucht toe te voegen is met een venturibuis in het hoofddoseercircuit. Andere onderdelen en jets worden ook gebruikt om extra brandstof of lucht toe te voegen voor acceleratie en hoogteverschillen.

Sinds de jaren 1990 zijn carburators grotendeels vervangen door brandstofinjectie-systemen voor auto’s met het begin van strengere emissienormen. Katalysatoren hebben een feedbackcircuit nodig om het mengsel te regelen en dit kan alleen worden geleverd met elektronische brandstofinjectie. Carburators worden nog steeds gebruikt door sommige kleine motoren zoals grasmaaiers, generatoren en motorfietsen. Ze worden nog steeds veel gebruikt in vliegtuigen met zuigermotoren.

De voordelen van carburatie zijn de relatieve eenvoud en de productiekosten. De nadelen zijn de moeilijkheid om het lucht-brandstofmengsel te regelen over het volledige toerenbereik van de motor, tijdens accelereren en vertragen, variërende hoogte en seizoensgebonden temperatuurveranderingen.

Solex

Solex is een merknaam die eigendom is van een dochteronderneming van de Italiaanse fabrikant van auto-onderdelen Magnetti Marelli. Het oorspronkelijke Solex-bedrijf was in Franse handen en produceerde carburatoren en fietsen op benzine.

Solex carburators werden door veel Europese autofabrikanten gebruikt, waaronder Rolls-Royce Motors, Land Rover, Mercedes-Benz, Volkswagen en Porsche, en werden ook in licentie gemaakt door de Japanse fabrikant Mikuni. Ze worden echter niet meer gemaakt door een afgeleide van het oorspronkelijke Franse bedrijf.

De carburator op de volgende zes foto’s is de Solex 40 PI zoals gebruikt in de Porsche 911 tot begin 1966. De 40 PI is een overloopcarburateur en er zijn er zes nodig voor de 911.

De foto’s tonen een door ons gereviseerde Solex 40 PI:

Weber

Het carburatorbedrijf Weber werd in 1923 opgericht als Fabbrica Italiana Carburatori Weber door Edoardo Weber. De productie vond plaats in Bologna, Italië tot 1992, toen het bedrijf verhuisde naar Madrid, Spanje. Fiat controleert het bedrijf sinds 1952 en fuseerde de activiteiten met Solex in 1986 als onderdeel van Magnetti Marelli Powertrain S.p.A.

Weber carburators zijn gebruikt door een groot aantal autofabrikanten, zoals Alfa Romeo, Aston Martin, Ferrari, Fiat, Lamborghini, Lancia, enz.

De carburator op de volgende zes foto’s is van het type 40 IDA 3C, zoals gebruikt in de Porsche 911 van 1966 tot 1969. Het is een drievoudige valstroom type carburator en er zijn er twee nodig voor de 6 cilinder 911.

De foto’s laten een door ons gereviseerde Weber 40 IDA 3C zien:

Zenith

Het bedrijf Zenith Carburettor werd in 1912 opgericht in Engeland. Het was een dochteronderneming van het Franse bedrijf Société du carburateur Zénith. In 1965 fuseerde Zenith met het rivaliserende carburatorbedrijf Solex.

Zenith carburators werden gebruikt in auto’s van onder andere Jaguar, Saab en Volvo. De
carburator op de volgende zes foto’s is van het type 40 TIN. Het is een drievoudig valstroom ontwerp, net als de Weber 40 IDA. Voor de Porsche 911 zijn er twee nodig.

De foto’s tonen een Zenith 40 TIN die door ons is gereviseerd:

Stromberg

Stromberg carburators werden gemaakt door het bedrijf Zenith carburettors. Ontworpen en ontwikkeld door Dennis Barbet (Standard Triumph) en Harry Cartwright (Zenith) om de patenten van SU te omzeilen. De Stromberg-carburator heeft een variabele venturibuis die wordt bediend door een zuiger. Hij lijkt qua uiterlijk op het SU-type carburator.

Zenith-Stromberg carburators werden in de jaren 1960 in veel Britse auto’s gebruikt. Voorbeelden zijn onder andere de Jaguar E-Type, Hillman Minx en Sunbeam Alpine.

De carburator op de volgende zes foto’s is een 175 CD-2. Hij is gemonteerd op een V12 5,3 liter E-Type en er zijn er vier nodig.

De foto’s tonen een door ons gereviseerde 175 CD-2:

Het belangrijkste voordeel van brandstofinjectie ten opzichte van carburatie is de creatie van zeer fijne brandstofdruppeltjes door verstuiving wanneer de brandstof onder druk in het spruitstuk of de verbrandingskamer wordt geïnjecteerd. Dit helpt de schadelijke uitstoot in de uitlaatgassen te verminderen omdat het grotere oppervlak van de brandstofdruppeltjes een volledigere verbranding mogelijk maakt. De nadelen van brandstofinjectie ten opzichte van carburatie zijn de hoge kosten voor onderdelen en de complexiteit van het systeem.

Er zijn twee basistypen brandstofinjectiesystemen: directe en indirecte injectie. Directe injectie spuit onder zeer hoge druk brandstof in de verbrandingskamer. Indirecte injectie spuit brandstof in het inlaatspruitstuk stroomopwaarts van de inlaatklep, maar bij veel lagere druk.

Bosch ontwierp het eerste brandstofinjectiesysteem voor benzinemotoren. Het was afgeleid van dieselinjectiesystemen. Deze zijn mechanisch van aard en gebruiken een pomp onder zeer hoge druk om de druk in de verbrandingskamer te overwinnen. Het werd voor het eerst gebruikt in het Messerschmitt Bf109 gevechtsvliegtuig. Een van de eerste systemen op de markt voor benzineauto’s was een direct brandstofinjectiesysteem van Bosch dat werd gebruikt in de Mercedes 300 SL (W198) uit 1955. Indirecte mechanische brandstofinjectiesystemen werden in de jaren 1960 ontwikkeld door Bosch. Deze waren goedkoper te maken en gaven een betere controle over de verstuiving van de brandstof dan carburators. Dit was een essentiële vereiste om de schadelijke uitstoot van verbrandingsmotoren in de jaren 1970 te verlagen.

Het moderne elektronische indirecte brandstofinjectiesysteem werd in 1957 ontwikkeld door de Bendix Corporation. Elektronische indirecte brandstofinspuiting gebruikt een lagere druk (meestal van 2 tot 5 bar) dan mechanische directe inspuiting (ongeveer 39 tot 47 bar bij de 300 SL) of mechanische indirecte inspuiting (ongeveer 17 bar bij de Bosch MFI) en is gemakkelijker te regelen met snel reagerende elektronica. Halverwege de jaren 1970 had elektronische brandstofinspuiting (EFI) de plaats ingenomen van mechanische brandstofinspuiting (MFI).

CMT Europe heeft ervaring met zowel de Bosch MFI- als EFI-systemen (D-Jetronic en KE-Jetronic).

Bosch MFI Systeem

De MFI-pomp bestaat uit twee hoofdonderdelen: de brandstofpomp en de compensatie-eenheid. De brandstofpomp regelt de brandstoftoevoer naar elk van de cilinders, terwijl de compensatie-eenheid de brandstoftoevoer regelt op basis van de niveaus die zijn ingesteld door zowel het gaspedaal als het motortoerental.

De volgende foto’s tonen een MFI-systeem zoals gebruikt op een Porsche 911 2.0S uit 1969:

Bosch D-Jetronic Systeem

Het Bosch D-Jetronic brandstofinjectiesysteem gebruikt de druk in het spruitstuk om de brandstoftoevoer te regelen. De ‘D’ in de titel staat voor Druck (druk) in het Duits. Het is een analoog elektronisch systeem. Een sensor (MPS of spruitstukdruksensor genoemd) controleert het drukverschil over de gasklep om de hoeveelheid ingespoten brandstof te regelen. Een elektrische brandstofpomp genereert een druk van 2,0 bar die naar een brandstofinjectieklep in de inlaatpoort van elke cilinder wordt geleid.

Het D-Jetronic systeem werd onder andere gebruikt op de Mercedes-Benz SL R107, Porsche 914, Saab 99E, Volvo 144 en VW 411/412.

De volgende foto’s tonen een D-Jetronic systeem zoals gebruikt op een Porsche 914 2.0L uit 1973:

Bosch KE-Jetronic Systeem

Het KE-Jetronic injectiesysteem is een afgeleide van het mechanische K-Jetronic injectiesysteem. K-Jetronic werd voor het eerst gebruikt op de Porsche 911T uit 1973. De K betekent Kontinuierlich in het Duits. Dit betekent “continu” in het Nederlands. De brandstof wordt niet gepulseerd, maar stroomt continu van alle injectoren naar het inlaatspruitstuk.

KE-Jetronic is een verfijning van de oorspronkelijke mechanische regeling en maakt gebruik van een ECU (elektronische regeleenheid) om het brandstofmengsel te regelen. De typische brandstofdruk is 5,3 tot 5,5 bar. De brandstof wordt onder druk gezet en naar een brandstofverdeler geleid die bovenop een regelvaan is gemonteerd. De regelvaan wordt afgebogen door de luchtstroom in de motor en meet deze overeenkomstig. De regelvaan past de opening van een brandstofklep aan die vervolgens het brandstofvolume naar elke injector regelt. Dit basismengsel wordt dynamisch aangepast door een elektrohydraulische drukactuator die onder controle staat van de ECU. De ECU controleert een lambdasonde in de uitlaat, die het zuurstofgehalte meet, om het lucht-brandstofmengsel aan te passen.

Het K-Jetronic type brandstofinjectie werd onder andere gebruikt door Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Mercedes-Benz, Porsche en Volvo.

De volgende foto’s tonen een KE-Jetronic systeem geïnstalleerd in een Mercedes-Benz 230TE:

Auteursrecht 2025 CMT Europe bv